Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός Mega Green Innovation
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον MEGA GREEN Innovation, που διοργανώθηκε από την 100% ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ), σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Act Green, η ΜΕΓΑ ένωσε τις δυνάμεις της με την Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα, θέτοντας την Ελληνική Καινοτομία στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος του διαγωνισμού πράσινης καινοτομίας ήταν η υποστήριξη και η ανάδειξη του πολύτιμου έργου των φοιτητών και των νέων επιστημόνων των ελληνικών Πανεπιστημίων, ως προς τις πράσινες καινοτομίες που μακροπρόθεσμα θα συμβάλλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες για ένα βιώσιμο αύριο.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος με βασικές θεματικές ενότητες: (α) Ενέργεια και Κλιματική Κρίση, (β) Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία, (γ) Νέα βιώσιμα υλικά και (δ) Ελληνική Κοινωνία και Περιβάλλον.
Η ανταπόκριση στο διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά υψηλή με πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Η αξιολόγηση και βαθμολόγηση των προτάσεων πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με επικεφαλής τον κο Άγγελο Τσακανίκα, Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, Διευθυντή του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων και Διευθυντή του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ. Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 17 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους στην Επιστημονική Επιτροπή, για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικητών, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα.
Οι νικητές του διαγωνισμού Mega Green Innovation:
1η θέση: Αειφορία από κούνια
Πανεπιστήμιο: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Σχολή Χημικών Μηχανικών
Περιγραφή: Αειφορική, έξυπνη και ολοκληρωμένη διαχείριση χρησιμοποιημένων βρεφικών πανών, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, για την παραγωγή βιοαερίου, καθώς και τριών ειδών ανακτημένων πολυμερών
2η θέση: Cotton Tree
Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Δασολογία, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού
Περιγραφή: Ανάπτυξη οικολογικής και επαναχρησιμοποιούμενης συσκευασίας από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου, για την αποθήκευση συμπιεσμένου βαμβακιού.
3η θέση: Lavender Waste Product
Πανεπιστήμιο: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Περιγραφή: Σύνθετο σύστημα διαχείρισης και αξιοποίησης της υπολειμματικής δασικής βιομάζας από την επεξεργασία της λεβάντας, για την παραγωγή ενέργειας και σύμπηκτων βιομάζας (pellets) υψηλής ποιότητας.
Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με συγκεκριμένα, ομοιόμορφα κριτήρια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καινοτομία, την πρωτοτυπία, τη δυνατότητα υλοποίησης που τις διέπει, το πρόβλημα το οποίο λύνουν καθώς και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που δημιουργούν.
H Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΜΕΓΑ κα Σοφία Τσάκα τόνισε στην ομιλία της μεταξύ άλλων: «Στη ΜΕΓΑ, έχοντας στο DNA μας την Ελληνική Καινοτομία, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο σε ένα βιώσιμο μέλλον, πιστεύουμε ότι μια ιδέα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε τις υποδειγματικές πρωτοβουλίες των φοιτητών και των νέων επιστημόνων της χώρας μας, οι οποίοι με όχημα την Ελληνική Καινοτομία πιστεύουν σε ένα βιώσιμο αύριο και μέσα από τις φωτεινές ιδέες τους επιθυμούν να το κάνουν πράξη. Η ανταπόκριση στο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας της ΜΕΓΑ ήταν εξαιρετικά υψηλή από πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν. Είναι όλοι νικητές, καθώς αποτελούν πρωτοπόρους της Ελληνικής Καινοτομίας και πρεσβευτές της προσπάθειας για το Άριστο!»
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και Διευθυντής του ΕΒΕΟ, κ. Άγγελος Τσακανίκας, υπογράμμισε στην ομιλία του: «Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία ΜΕΓΑ που αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτόν τον διαγωνισμό καινοτομίας και να συνεισφέρει έμπρακτα στην προσπάθεια σύνδεσης πανεπιστημίων και παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Με την υποστήριξή της μπορέσαμε να αναδείξουμε την πολύ σημαντική – διεθνούς εμβέλειας – ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και να συνεισφέρουμε ενεργά στη μεταφορά τεχνολογίας και στην ενδυνάμωση των ροών γνώσης μεταξύ των φορέων του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της χώρας. Ευελπιστούμε οι ιδέες που παρουσιάστηκαν αυτές να βρουν σταδιακά τον δρόμο τους στην αγορά, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Ευχόμαστε επίσης την πύκνωση αυτών των πρωτοβουλιών από τις δυναμικές επιχειρήσεις της χώρας όπως η ΜΕΓΑ, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε».
Η ΜΕΓΑ εντάσσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό στο πλαίσιο της ευρύτερης μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την βιωσιμότητα, με τίτλο Act Green.