Ακαδημία Γονέων για την εφηβεία. Μια πρωτότυπη κοινωνική δράση με την υποστήριξη της EveryDay.

  • 8 δωρεάν δίωρες μηνιαίες συναντήσεις γονέων για τα σημαντικότερα θέματα της εφηβείας από έγκριτους, ειδικούς επιστήμονες

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο περιβάλλον των παιδιών και συμβάλλει τα μέγιστα στη σωματική και ψυχοκοινωνική τους υγεία. Τι συμβαίνει όμως στην εφηβεία; Ποιές είναι οι δυσκολίες, τα ερωτήματα, τα θέματα που απασχολούν τους γονείς καθημερινά; Η EveryDay βρίσκεται όχι μόνο δίπλα στην έφηβο αλλά και στην οικογένειά της, βοηθώντας την στην προσπάθειά της να γνωρίσει και να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Έτσι στηρίζει την Ακαδημία Γονέων, ένα νέο στοχευμένο κοινωνικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

H Ακαδημία Γονέων είναι ένα πρόγραμμα 8 δωρεάν δίωρων συναντήσεων όπου ειδικοί έγκριτοι επιστήμονες αναλύουν, συμβουλεύουν και συζητούν με τους γονείς σημαντικά θέματα που απασχολούν την εφηβεία όπως: συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, πρόληψη των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (αλκοόλ, ουσίες κλπ.), κάπνισμα, ψυχική υγεία (άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, χαμηλή αυτοεκτίμηση), διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία), μαθησιακές δυσκολίες, τεχνολογία κ.ά.

Στόχοι της Ακαδημίας είναι μεταξύ άλλων:

  •   Η στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους.
  •   Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γονέων ώστε να είναι ενήμεροι για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών.
  •   Η  βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια

Το «κουδούνι» στο σχολείο για γονείς θα χτυπά μια φορά το μήνα – την δεύτερη Τετάρτη – και τα  μαθήματα θα παραδίδονται στο ALBA (διεύθυνση: Ξενίας 6, Αθήνα) από τις 17:15 έως τις 19:30.

Η Ακαδημία εντάσσεται στο συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα της EveryDay με τίτλο «Πρόληψη = Στάση Ζωής» το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δράσεις για την εφηβεία, όπως διαδικτυακή βιβλιοθήκη (www.everyday.gr  – ενότητα «Αγάπησε το νέο σου εαυτό»),  βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια, Ακαδημία Γονέων, δημιουργία εντύπων, ομιλίες σε συνέδρια, παρουσία ειδικών επιστημόνων της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής σε τηλεοπτικές εκπομπές αναλύοντας και παρέχοντας συμβουλές για σημαντικά θέματα της εφηβείας.