Τι κάνουμε: H Δέσμευση γίνεται πράξη

Manifesto

Για τη ΜΕΓΑ, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συνειδητή αυτοδέσμευση που πηγάζει από τις ίδιες τις αρχές και τις αξίες μας. Γι’ αυτό, εδώ και δεκαετίες η εταιρεία μας πρωτοστάτησε, δημιουργώντας το «sensitive concept», αντικαθιστώντας το πλαστικό κι επιλέγοντας βαμβάκι ως το υλικό επαφής με το δέρμα, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων μας. Έτσι, κερδίσαμε μία εξέχουσα θέση στην καρδιά σας μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα μας, που σχεδιάστηκαν με επιλεγμένα, φιλικά υλικά προς την επιδερμίδα και με σεβασμό στο περιβάλλον, επισφραγίζοντας μία αδιαμφισβήτητη αξία στην προσωπική υγιεινή στην Ελλάδα και διεθνώς. Διότι για εμάς, όλα ξεκινούν από τον σεβασμό που νιώθουμε προς τους καταναλωτές, τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες μας, και το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούμε την προσωπική φροντίδα και την υγιεινή άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία του πλανήτη. Γι’ αυτό επιστρατεύουμε, τόσο τη διεθνή, όσο και την ελληνική καινοτομία, που αναπτύσσεται στα εργαστήριά μας, δημιουργώντας το Πρόγραμμα Act Green: Redesign – Reduce – Recycle. Κλιμακώνουμε τις προσπάθειές μας σήμερα, που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, με το Στρατηγικό Πρόγραμμα Βιωσιμότητας Act Green, κάνουμε πράξη το αίσθημα φροντίδας που βρίσκεται στον πυρήνα του DNA μας.

Όλοι εμείς στη ΜΕΓΑ, περισσότερο από ποτέ, θέτουμε την τεχνογνωσία, τους πόρους και τις συνεργασίες μας στην υπηρεσία του πλανήτη, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και παρέχοντας, παράλληλα, βελτίωση της ποιότητας της ζωής των καταναλωτών μέσα από τα προϊόντα μας.

Παίρνουμε το μέλλον προσωπικά!

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Act Green, έχουμε θέσει τους κάτωθι σημαντικούς στόχους, τους οποίους υπηρετούμε με συνέπεια:

Redesign

 1. Χρήση βαμβακιού, όπου είναι τεχνικά εφικτό, εδώ και δεκαετίες. Η ΜΕΓΑ ως παραγωγός βαμβακιού, γνωρίζει βαθιά τα προτερήματα της βιοδιασπώμενης φυτικής ίνας βαμβακιού, σε ότι αφορά στο δέρμα.
 • Από το 1998, εδώ και 23 χρόνια , όταν στα επιθέματα υγιεινής επικρατούσε το πλαστικό διάτρητο φιλμ, η ΜΕΓΑ λάνσαρε στην αγορά το σερβιετάκι EveryDay All-cotton με 100% cotton κάλυμμα.
 • Δεσμεύεται να συνεχίσει τον ανασχεδιασμό των προϊόντων της ώστε να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό τη χρήση φυτικών ινών, σε σχέση με τις συνθετικές, έως το 2050, με γνώμονα την προϊοντική ασφάλεια, την συμβατότητα με το δέρμα και το περιβάλλον.

 

 1. Απορροφητικός πυρήνας από φυτικές ίνες
 • Την τελευταία δεκαετία, η τάση στον πυρήνα των απορροφητικών επιθεμάτων ήταν η μείωση των φυτικών ινών χαρτόμαζας και η αύξηση των υπεραπορροφητικών πολυμερών.

Η ΜΕΓΑ, διατήρησε σημαντικό μέρος των φυτικών ινών της χαρτόμαζας. Από το 2020 μάλιστα, αγοράζει αποκλειστικά για την κατηγορία της ακράτειας και των σερβετακίων χαρτόμαζα προερχόμενη από αειφόρο δασοκομία FSC*.

Δεσμεύεται να χρησιμοποιεί αποκλειστικά (100%) FSC πιστοποιημένη χαρτόμαζα μέχρι το 2030.

Παράλληλα, από το 2019 χρησιμοποιεί στις βρεφικές πάνες νέα σφαιρική τεχνολογία που επιτρέπει την διατήρηση της ίδιας απορροφητικότητας ενώ μειώνεται η χρήση πολυμερών κατά 10%.

*Forest Stewardship Council (FSC)

Επιπλέον, η εταιρεία:

 • Επανασχεδιάζει υφιστάμενα προϊόντα έτσι ώστε να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό τους προφίλ σε όλο το φάσμα του κύκλου ζωής (LCA: Life Cycle Assessment) και παράλληλα, εισάγει στην αγορά νέα σειρά προϊόντων με χρήση, όπου είναι εφικτό, βιοαποδομήσιμων πρώτων υλών.
 • Οργανώνει – υποστηρίζει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για θέματα επανασχεδιασμού/κυκλικής οικονομίας και προώθησης ορθών πρακτικών υπεύθυνης κατανάλωσης.
 • Στα πλαίσια της επικοινωνιακής της στρατηγικής, προωθεί την διαφάνεια προϊοντικής σύνθεσης και την υπεύθυνη κατανάλωση με ανάδειξη των σημαντικών περιβαλλοντικών πτυχών των δραστηριοτήτων της και διαρκή προβολή των προσπαθειών βελτίωσης δεικτών βιωσιμότητας σε όλο το φάσμα του κύκλου ζωής.

Reduce

Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί:

 • Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα με 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τις παραγωγικές της δραστηριότητες, με παράλληλη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και του ποσοστού αυτοπαραγωγής / αυτοκατανάλωσης στις εγκαταστάσεις μας. Πιστοί στην δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη, λειτουργούμε με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις και στα γραφεία μας, κατέχοντας πράσινα πιστοποιητικά Εγγυήσεων Προέλευσης από 100% Πράσινη ενέργεια.
 • Ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων με τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (Νο 6 «Καθαρό νερό και αποχέτευση», Νο 12 «Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή», Νο 14 «Ζωή στο νερό»), θέτοντας συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για την προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων, την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση του υδατικού της αποτυπώματος. Δεσμευόμαστε για κλιμάκωση των προσπαθειών αυτών την επόμενη δεκαετία.
 • Μείωση υλικών συσκευασίας κατά 10% σε όλα μας τα προϊόντα έως το 2030.
 • Μείωση των καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (scope 1 & scope 2) κατά 50% μέχρι το 2030 και καθαρό μηδενισμό τους (net-zero) το 2050 (σε σχέση με το 2020).

 

Recycle

Ήδη από το 2011 γίνεται χρήση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε αρκετά προϊόντα μας. Η αρχή αυτή επεκτείνεται με στόχο τη χρήση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε όλα τα προϊόντα μας ως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις εξής πρωτοβουλίες:

 • Διεύρυνση χρήσης χάρτινων συσκευασιών που προέρχονται κατά 95% από ανακυκλωμένο χαρτί.
 • Αύξηση της χρήσης σακουλών συσκευασίας του περιέχουν υλικό που προωθεί την κυκλική οικονομία (πλήρως ελεγχόμενου κύκλου ανακύκλωσης):

                 → σε ποσοστό 30% έως το 2030

                 → σε ποσοστό 50% έως το 2050

 • Η ΜΕΓΑ προωθεί προς ανακύκλωση τα πλαστικά αποκόμματα που προκύπτουν κατά την παραγωγική της διαδικασία.
  • Με σεβασμό στην κυκλική οικονομία από το 2020, σε συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις, κατάφερε να επαναχρησιμοποιήσει μέρος αυτών για παραγωγή δικών της υλικών συσκευασίας.
  • Δεσμεύεται για περαιτέρω αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση μέχρι το 2030.